środa, 14 października 2015

Puszyste naleśniki bezglutenowe :)!

Efekt mojego kolejnego podejścia do naleśników bezglutenowych. Ciężko jest uzyskać efekt puszystych i miękkich naleśników, gdy robi się je bez użycia mąk bezglutenowych. Ale przez przypadek mi się to udało :). I ku memu zaskoczeniu z apetytem jadła je też moja córka, której dania z mąk bezglutenowych najczęściej nie smakują. Warto spróbować, są naprawdę pyszne :)!


Składniki:
* 100g mąki kukurydzianej
* 100g mąki jaglanej
* 50g mąki ryżowej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 500g jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku)
* 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
* 1 łyżka ksylitolu
* szczypta soli

Mąki, ksylitol, żółtka i jogurt połączyć dokładnie w misce. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to można dolać do niego mleka w ilości takiej, żeby otrzymać dość rzadkie, ale nie wodniste ciasto.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki wmieszać do ciasta naleśnikowego.
Smażyć na średnim ogniu po ok. 30 sekund z każdej strony.





4 komentarze: