Efekt sam mnie zaskoczył - przesmażenie owoców sprawiło, że śliwki i jabłka "wypuściły" bardzo dużo swojego aromatu...do tego ten cynamon i gałka... Naprawdę warto spróbować :).
Składniki:
* 2 litry wody
* 250g śliwek węgierek
* 2 słodkie jabłka
* 1/2 laski cynamonu
* mała szczypta gałki muszkatałowej
* ksylitol - do smaku
Śliwki i jabłka dokładnie umyć. Śliwki przekroić na połówki i wypestkować. Jabłka pokroić na ósemki (nie obierać ich), wyciąć gniazda nasienne. Owoce, cynamon i gałkę muszkatałową włożyć do garnka i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, co chwila mieszając. Zalać wodą i zagotować, wyłączyć płytkę i zostawić na ok. 20-30minut. Po tym czasie dosłodzić ksylitolem i przecedzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz