piątek, 23 października 2015

mini zapiekanki warzywne

 Idealne na śniadanie (albo dodatek do śniadania, bo jak dla mnie to mała porcja ;)), bądź przekąskę w ciągu dnia. Zapraszam :)!


Składniki
(na 4 porcje):
* 4 jajka
* 2 sztuki dużych pieczarek
* 3 małe cebule
* 1 duża marchewka
* 1/2 czerwonej papryki
* 1/4 cukini
* 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 1/4 szklanki wody
* 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
* 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1/4 łyżeczki ostrej papryki
* 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
* sól i pieprz do smaku
* 2 łyżki oliwy

Cebulki obieramy i siekamy na drobną kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie i krótkie plasterki. Cukinie myjemy i kroimy tak samo jak marchewkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Na patelni szklimy cebulę na 1 łyżce oliwy. Następnie dodajemy do niej marchewkę, smażymy 2 minuty i dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy warzywa ok.3-4 minut i dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, paprykę słodką i ostrą, sól i pierz do smaku - dusimy do odparowania i uzyskania zadowalającej nas chrupkości/miękkości warzyw. Jeśli będą zbyt twarde można dodać jeszcze trochę wody i potrzymać je jeszcze na patelni. Przekładamy warzywa do kokilek.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i rumienimy pieczarki, doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczarki również przekładamy do kokilek. Na sam koniec do każdej kokilki wbijamy jajko, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. C i pieczemy do ścięcia się białek ok. 10-15minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz