środa, 7 października 2015

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

Pierwszy raz jadłam ciasto z gotowaną kaszą gryczaną...i wyszło bardzo smacznie :). Żałowałam tylko tego, że postanowiłam zblendować kaszę, zamiast zmielić ją przez maszynkę do mięsa. Okazało się że mój blender nie do końca sobie z nią poradził i podczas jedzenia trafiało się na kuleczki kaszy, ale i tak było smacznie :).


Składniki:
Na formę o wymiarach: 20cm x 30cm
* 270g kaszy gryczanej niepalonej, ugotowanej w 700ml wody
* 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
* 120g ksylitolu
* 150g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
* 100g masła
* 200g jogurtu naturalnego (bez dodatku mleka w proszku)
* 50g rodzynek, namoczonych przez 10minut w gorącej wodzie
* 50g migdałów bez skóry, drobno posiekanych 
* 2 łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* szczypta soli

Polewa:
* 250g śmietany kremówki 30%
* 250g gorzkiej czekolady (minimum 70%)
* 20g masła
* 2 łyżki ksylitolu

Kaszę gryczaną ugotować do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (ok. 25-30min). Kaszę odcedzić, ostudzić i bardzo dokładnie zblendowć, bądź zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez 10min, odcedzić.
Nad kąpielą wodną rozpuścić masło, dodać do niego gorzką czekoladą i kakao, roztopić i dokładnie połączyć na jednolitą masę, ostudzić.
Do kaszy gryczanej dodać jogurt naturalny, ksylitol, sodę oczyszczoną i żółtka, dokładnie połączyć. Następnie dodać rozpuszczone masło z czekoladą i kakao oraz rodzynki i posiekane migdały, zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki, wmieszać pianę do masy gryczanej.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C, piec przez ok. 30-35min, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć i ostudzić.

Polewa:
Śmietankę zagotować i zdjąć z palnika. Dodać do niej połamaną na kawałki gorzką czekoladę, masło i ksylitol - odstawić na 10min. Po tym czasie dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać jednolitą masę.
Polewę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy.




1 komentarz: